Posljednji projekti

Galerija

Kontakt

Opći podaci:
Lokacija: Naselje Dobrinja, smještena u ulici  Kurta Schorka 66, 71000 Sarajevo
Kvadrature prostora: Tahas caffee: 67m2    Prodajni prostor:  93,59 m2 

Dizajn:
Kroz dizajn enterijera prodajnog prostora i ugostiteljskog objekta isprepliće se nekoliko različitih, dominantnih motiva.

Značajan element očituje se u aplikaciji crvenih detalja, kako kroz eksterijer, tako i kroz unutrašnji prostor. Primijetno je korištenje kaljenog stakla u crvenoj nijansi na poziciji zidne obloge, kao motiv kod kase prodajnog prostora, te upečatljiv crveni namještaj u Caffeeu Taha’s.  Ovakav potez stvara kohezivnost vanjskog i unutrašnjeg prostora.

Jedan od najinteresantnijih detalja ovog dizajna jeste stropni dekor koji čine letvice od masivnog drveta/hrasta, dimenzije 5×5 cm, a enterijer je oplemenjen drvetom, dekorom koji sam po sebi omekšava prostor. Kombinovan uz elemente zelenila kao dekora povezuje ovaj koncept sa prirodom. 

Još jedan interesantan efekat koji postiže, te tako doprinosi organskom karakteru koncepta, jeste da transformiše volumen prostora. Način na koji su elementi organizovani daje fluidnu i dinamičnu formu enterijeru. 

Drvo, pored toga što je stropni dekor, aplicirano je i kroz druge elemente. Upotrijebljeno je kao okvir polica za izlaganje asortimana robe i frižidera u prodajnom prostoru, te kao radna ploča pulta kase. 

Zaobljeni rubovi okvira od medijapana komplimentuju koncept prirodne forme koji se provlači kroz cjelokupan prostor.

Ono što doprinosi da se drveni elementi istaknu još više u prostoru jesu tamni zidovi. U ovom slučaju uočava se skladno izveden kontrast svijetlo-tamno. 

Međutim postoji još nivoa na kojima se prepoznaje kontrast, a jedan od njih je kombinacija toplo-hladno, kao i kontrast prirodnih i neprirodnih materijala. Konkretno, ogleda se u odnosu crvenog namještaja sa crnim zidovima i rasvjetnim tijelima, kao i onom između drvenih elemenata i metalne mrežaste barijere na koju se naslanjaju.

Rezultat:
Ono što ovaj moderni dizajn postiže jeste skladan i dinamičan prostor.

Kroz korištenje različitih elemenata efektno inkorporira prirodu u svoj dizajn, stvarajući izuzetno prijatno iskustvo tokom kupovine, relaksacije i općenito korištenja prostora. Crveni akcenti podsvjesno evociraju jaku energiju, čak poboljšavaju metabolizam. Ipak, uvođenjem svijetlih, neutralnih drvenih elemenata, prostor dobija izuzetno šarmantnu i elegantnu dimenziju umirujućeg efekta.